Bent u al een grenzeloze ondernemer?

Pieter Peelen
11 jan 2013

Geïnspireerd door een rapport over de trends die de komende jaren de wereld van MKB-ondernemers gaan beïnvloeden is dit de derde van 7 blogs. Deze blog gaat over de trend van internationalisering; de steeds meer vervagende grenzen van ondernemerschap.

HET MKB MOET MEER INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

Het internet maakt dat wij tegenwoordig in een mondiale markt leven. Uw klanten hebben vanuit hun huiskamer of kantoor toegang tot de winkels (websites) van u en al uw concurrenten, wereldwijd.

Over het algemeen wordt er met de mogelijkheden die dat biedt nog bijzonder weinig gedaan. De industrie zorgt in grote mate voor de export. Dat is, weet ik, traditioneel. Als er een traditie is waar ik graag afscheid van zie worden genomen dan is het deze*.

KENNIS ALS EXPORTPRODUCT

Nederland is een kenniseconomie. Wat hebben snel groeiende landen nodig om te groei aan te kunnen? Kennis! Wat hebben ontwikkelingslanden nodig om de boel op de rit te krijgen? Kennis! Kennisleveranciers; wanneer gaan jullie op handelsmissie?

VIND LOCALE PARTNERS

De manier om in het buitenland voet aan wal te krijgen is via locale partners. Zij kunnen u helpen met het overwinnen van de taal- en cultuurbarrière. Zij kunnen u in contact brengen met de juiste zakenpartners en u daarmee zichtbaar maken.

Die locale partners kunt u vinden via uw brancheorganisatie of via de overheid, denk aan Agenschap NL, Syntens en de Kamer van Koophandel. Daar zitten mensen die dagelijks regelen dat er contacten worden gelegd en deze ook onderhouden.

WEES NIET BESCHEIDEN

Op het gebied van ondernemerschap en innovatie speelt ondernemend Nederland al eeuwen Champions League niveau van na de winterstop. Wij doen echt voor geen ander land onder. Het wordt tijd dat we dat met elkaar eens wat meer gaan realiseren, in actie komen en die positie gaan verstevigen.