Last van jouw eigen valkuilen? Laat je alter ego je grootste vriend zijn

Pieter Peelen
31 jan 2018
Door Hugo Dokter

Irritant hè, je eigen slechte eigenschappen? Heb jij er ook last van? Laat ze je dan juist helpen!

We zien dagelijks dat ondernemers vol met ambities en ideeën zitten, maar dat het ze niet lukt om dat om te zetten in de goede actie. Veel energie, weinig resultaat, veel frustratie. Vaak ligt dat dan aan alles en iedereen, de hele wereld, maar bijna nooit aan jezelf. Toch?

Natuurlijk kunnen er allerlei omstandigheden zijn waarom iets niet lukt. Maar wij weten uit ervaring dat de ondernemer daar als persoon vaak zélf de hoofdrol in speelt, samen met het team. Daarom geven wij dit ook nadrukkelijk de aandacht in onze begeleiding. Zonder mensen heb je immers geen bedrijf, zíj bepalen het succes.

Inzicht in je eigen persoonlijkheid en van je collega’s helpt. Vaak zitten mensen vast in een bepaalde mindset, een comfortzone die eigenlijk helemaal niet comfortabel is. Een handig hulpmiddel daarbij is jouw alter ego.

Hoe werkt het?
Beschrijf in een alter ego de triggers die ervoor zorgen dat je gedrag vertoont dat samenhangt met een fixed mindset. Kenmerken van een fixed mindset, in bepaalde situaties:

  • Uitdagingen niet aangaan
  • Defensief worden
  • Opgeven
  • Minder je best gaan doen
  • Feedback negeren
  • Je bedreigt voelen door het succes van anderen

Geef dit alter ego een ludieke naam. Beschrijf de situatie waarin je dit geneigd bent dit te doen en wat de oorzaak hiervan is. Bijvoorbeeld:

“Miep kan soms een kort lontje hebben. Ze kan dan kortaf reageren en boos overkomen, terwijl dit niet de bedoeling is. Dit komt doordat ze op dat moment moe is en weinig geduld heeft, bijvoorbeeld aan het eind van een lange werkdag”

Deel dit met mensen in je directe omgeving en help elkaar om deze situaties te herkennen. Wijs elkaar dus op dat gedrag. Door het alter ego te noemen en te zeggen “volgens komt Miep even bovendrijven” kan je het luchtig houden en voelt het minder als kritiek. Bedenk ook hoe je hier in de toekomst anders mee om kan gaan.

Je zult zien dat de wereld buiten je comfortzone heel interessant is, je je eigen grenzen verlegt en je veel meer bereikt dan gedacht!