5 strategieën voor het borgen van uw bedrijf buiten uzelf om

Pieter Peelen
19 dec 2012

De vierde groeifase dient zich aan als alles goed loopt maar u eigenlijk wel weer ideeën heeft voor een nieuw concept. U moet op zoek naar een “boswachter” voor uw boom zodat u zelf weer een stekje kan gaan opkweken.

In de vierde groeifase moet structuur worden geborgd zodat er ruimte komt voor het realiseren van nieuwe dromen. In deze fase richt u zich op het borgen van bestaande business en het uitbouwen van nieuwe. Dat gebeurt door, kijkende naar uw bedrijf, de volgende keuzes te maken.

  • Welke bestaande zaken zijn zo interessant dat die moeten worden geborgd
  • Welke bestaande zaken zijn zo oninteressant dat die moeten worden afgestoten? (snoeien)
  • Welke nieuwe concepten kunnen we starten om nieuwe business te creëren? (meest kansrijke stekje/zaadje)

In deze blog geven we een aantal strategische stappen weer die onderdeel uit kunnen maken van die weg.

DURF LOS TE LATEN

Helaas kom ik veel ondernemers tegen die graag los willen komen van hun dagelijkse hectiek maar niet los durven laten. Herkent u zichzelf ? Vraag u dan eens af waarom u dan zo vast houdt. Sommige ondernemers doen dat zo halsstarrig dat het nare gezondheidsproblemen als gevolg geeft. Kijk tijdens de weg naar deze groeifase al goed om je heen naar medewerkers en samenwerkingspartners die je kunnen ondersteunen in het  “los laat proces”.

CREËER EEN LOS-VAST STRUCTUUR

Als je dan los gaat laten, doe het dan vanuit een structuur. Leg heel duidelijk vast wat je wel doet en wat niet. Communiceer dit ook duidelijk met  medewerkers,  klanten en leveranciers. Bepaal voor uzelf wat u nodig heeft om voldoende aangehaakt te blijven, maar vraag ook aan de ander wat zij nodig hebben om voldoende te worden ondersteund in de nieuwe context.

WERF OF PROMOVEER EEN GOEDE “BOSWACHTER”

De snelheid van het proces van loslaten is vaak gebaseerd op vertrouwen. In hoeverre kan ik mijn zorgvuldig opgebouwde business toevertrouwen aan andere mensen? Het is toch vaak de angst dat het het “kindje” minder vergaat als de “vader/moeder” hem loslaat.  Maar ja, welk kind wordt nu echt groot als het continu wordt bevaderd of bemoederd? Ga op zoek naar een goede man/vrouw waarbij uw business in goede handen is en investeer daarin.

NEEM DE TIJD OM UZELF LOS TE MAKEN

Dat investeren in de vorige tip zit hem ook in tijd stoppen in de overgang. Als u uw bedrijf succesvol wil borgen dan doet u dat in de mensen om u heen. En dat kost tijd. Het proces is dus niet klaar met het aanstellen van een bedrijfsleider.

PAK NIET TE VEEL NIEUWE IDEEËN OP

En dan bent u los! Alle tijd en ruimte voor het verwezenlijken van nieuwe ideeën. Neem de tijd ook om lekker te ontdekken waar u behoeftes kan invullen die niemand nog heeft gezien. Dat heeft u ook wel verdiend na al dat managen in groeifase 3 en 4. Als u echt ideeën gaat uitwerken pak er dan hoogstens drie op.  Dat stelt u in staat om sneller te bepalen of het een vruchtbaar idee is en als dat zo is het ook goed uit te werken.