9 tips om voldoende cashflow te krijgen

Pieter Peelen
04 jan 2013

Helaas kom ik de laatste tijd geregeld ondernemers tegen die liquiditeitsproblemen hebben. Met liquiditeit bedoelen we dat u voldoende geld op de bank heeft staan om voorraad te kopen en uw rekeningen te betalen. In deze blog een aantal tips hoe u kunt voorkomen dat u in de problemen komt.

Het geld dat u nodig heeft om de dagelijkse zaken in uw bedrijf te runnen noemt men ook wel “werkkapitaal”. Onder werkkapitaal vallen grof genomen uw banktegoeden, debiteuren,  crediteuren en voorraad.

BLIJF “IN CONTROL” OP UW VOORRAADPOSITIE

Er zijn bedrijven die een hele loods met voorraad hebben liggen. Dat is dus eigenlijk een loods met onbeschikbaar geld. Goed kijken naar uw voorraad en deze verkleinen is een goede manier om dat geld beschikbaar te krijgen.

Een andere manier is afspraken maken met uw leveranciers over het betalen van de voorraad. Wellicht kunt u afspraken maken over een lange betaaltermijn wat u meer liquiditeit geeft.

Het is ook belangrijk om afspraken te maken over het zogenaamde retourrecht. Zodat u niet met onverkoopbare voorraad blijft zitten en daardoor uw liquiditeit afneemt.

REGEL EEN FINANCIERING

In de goede tijden gaf de bank meteen een krediet op een rekening courant. “Hoeveel wil je hebben”, is mij letterlijk in 2009 nog gevraagd. Tijden zijn nu veranderd, maar als u aannemelijk kan maken dat u een financiering nodig heeft voor uw liquiditeit dan staan ze daar nog steeds voor open. Ga van dat geld overigens geen zaken komen die u eigenlijk met een langlopend krediet moet financieren. Dus geen panden, bedrijfauto’s of machines! Als het geld daarin gaat zitten kunt u het niet meer gebruiken, dan rolt het niet meer.

Een alternatief op de bank is de investeerder. De rente op tegoeden bij de bank is momenteel laag, dus kan het interessant zijn voor een investeerder om u een krediet te verlenen. De vergoeding die u betaalt is groter dan bij de bank. Een investeerder vraagt uiteraard wel minimaal om een aantal zekerheden; ook daar moet u dus uw verhaal goed voor elkaar hebben.

MANAGEN VAN UW DEBITEUREN

Ik kom nog wel eens bij bedrijven die bijna 3 maanden van hun omzet bij hun te laat betalende klanten hebben staan. Een van de eenvoudigste manieren om iets te doen aan uw liquiditeitspositie is het verminderen van het aantal debiteuren. Richt het proces mbt facturatie gestroomlijnd in en u kunt binnen 4 tot 6 weken uw liquiditeit behoorlijk verbeteren.

Vind u het allemaal te veel heisa om achter uw geld aan te zitten dan kunt u altijd nog denken aan factoring. Dan geeft u de vordering uit handen aan een andere bedrijf die het bedrag gaat innen. U krijgt meteen uw geld in ruil voor een percentage van het te factureren bedrag. Energie stoppen in factoring en uw debiteuren proces heeft overigens een veel minder effect als uw debiteur een (semi) overheidsinstelling is. Hopelijk komen 2 heren in Den Haag binnen een paar weken met een oplossing daarvoor;-)

MANAGEN VAN UW CREDITEUREN

Uiteraard heeft u ook rekeningen uit staan die u zelf moet voldoen; zoals we al eerder benoemde bij de leveranciers. Betaal rekeningen zeker niet meteen, maar op de laatste dag van de betaaltermijn. Dan geeft u uw zelf financiële ruimte die u niet hoeft te financieren.

TREF EEN VOORZIENING

Uiteraard kunt u alles dat u verdient uitkeren als winst of investeren in uw bedrijf. Bedenk dat een voorziening voor liquiditeit ook een goede investering kan zijn. Zeker als u aan het groeien bent! Bij groei hoort vaak een steeds groter wordende behoefte aan werkkapitaal en daar wilt u toch niet afhankelijk van zijn of zelfs op stuk lopen?

No Nonsancy start binnenkort met een nieuwe dienst; investeerdergezocht.nl. We willen ons uitgewerkt concept graag bij je toetsen. Geef ons 3 minuten feedback en krijg wellicht snel toegang tot een nieuwe geldbron.