9 offline netwerktips voor meer vertrouwen

Pieter Peelen
19 jul 2012

In een tijd waarin vertrouwen belangrijk is, is het belangrijk om ook vooral offline te netwerken. Uit uw netwerk komen uw klanten. Een groot en goed netwerk leidt dus tot meer klanten. Daarom een paar tips over hoe u dat effectief kunt doen.

CONTACT IS NETWERKEN

Iedereen heeft contact met andere mensen, dus iedereen netwerkt. Aan het woord “netwerken” hangt vaak een beetje een viezige zweem. Laat u daardoor niet tegenhouden. Netwerken is niet meer dan in contact komen met mensen die u wellicht kunt helpen of die u kunnen helpen.

BEGIN OP TIJD MET BOUWEN

Netwerken is dus: vanuit een contact met een ander persoon te kijken waar u hem kunt helpen. Als het goed is, kijkt die andere persoon ook zo naar u. Investeer dus veel in uw netwerk. En laat u zeker niet weerhouden door het feit dat u wellicht uw aanbod nog niet helmaal duidelijk heeft.

WEES UZELF

Wees authentiek; dat gaat u altijd en overal verder helpen. Ook in het contact met andere mensen.

LUISTER

Omdat de wereld vol is van mensen die het fantastisch vinden om over zichzelf te praten kunt u zich echt onderscheiden door goed te luisteren naar de ander en goed door te vragen. Als u oprecht de moeite neemt om een ander te leren kennen dan betaalt zich dat uiteindelijk terug.

VOLG OP

Beëindig een gesprek met het uitwisselen van gegevens en het eventueel vastleggen van wat u heeft afgesproken. Vergeet niet om binnen 48 uur even te bedanken en volg dat wat u heeft afgesproken op (bouw aan vertrouwen!).

TOON INTERESSE, WEES ATTENT

Als u opvangt dat een contact een succes heeft geboekt of een nieuwe dienst heeft of een nieuwe website, dan is dat een mooie gelegenheid om weer eens contact op te nemen. Niets is leuker dan iemand te feliciteren met een succes!

FOCUS OP HELPEN EN GEVEN

Mocht u een vraag van het ene contact kunnen laten beantwoorden door een ander contact: top! Verbinden is een mooie manier om te helpen. Check na het verbinden of het goed is gekomen. Zo niet, evalueer dan even kort met uw contact. Leert u hem meteen beter kennen en u toont interesse.

WEES EEN GASTHEER

Als u mensen ontmoet, doe dan altijd alsof ze bij u thuis op bezoek komen. Dat schept een goede sfeer en behulpzaamheid wordt altijd gewaardeerd.

WEES POSITIEF

U helpt mensen niet met negatieve verhalen of cynisme. Zorg ervoor dat u die gevoelens ergens ander uit, doet het zeker niet in zakelijk contact. Positivisme is een veel betere voedingsbodem voor zaken doen; en dat is toch uiteindelijk wel het doel van netwerken.

Veel succes met het uitvoeren van deze tips. Ik hoop dat u zich hiermee beter kunt profileren!