7 taken die je regelmatig moet doen om gevoel te houden met je omgeving

Pieter Peelen
19 mei 2011

Uit een 4 jaar durend onderzoek naar klantgerichtheid van het mkb blijkt dat veel mkb’ers omzet mislopen omdat ze niet beleidsmatig contact houden met hun klanten en niet hun klanttevredenheid onderzoeken.

Veel mkb’ers weten wel wat de zwakke en sterke punten zijn van de organisatie, maar hebben te weinig idee van de kansen en bedreigingen in hun omgeving. Er wordt, jammer genoeg, gewoon te weinig aandacht aan besteed.

In deze blog wil ik een aantal tips geven voor hoe u met weinig tijd toch veel omgevingsinformatie kunt binnenhalen en zodoende bewust blijft van wat er om u heen gebeurd.

STEL GOOGLE ALERTS IN

Via http://www.google.nl/alerts kunt u aangeven van welke zoekwoorden die Google vindt u op de hoogte gehouden wilt worden. Als Google ze vindt stuurt hij u een e-mail met wat en waar hij ze gevonden heeft.

Zelf heb ik bijvoorbeeld “Pieter Peelen” ingesteld zodat ik altijd weet of er iemand is die iets over mij schrijft zonder dat ik het weet. Altijd handig om te kijken of iemand met uw (bedrijfs)naam iets doet op internet.

STEL TWILERT IN

Via http://www.twilert.comkunt u aangeven van welke zoekwoorden die op Twitter worden gebruikt u op de hoogte gehouden wilt worden. Als Twilert ze vindt stuurt hij u een e-mail met wat en waar hij ze heeft gevonden. Voordeel van Twilert is dat hij veel actuelere zoekresultaten geeft als Google omdat de zoekresultaten van Twitter “real time” zijn en die van Google niet.

GEBRUIK HOOTSUITE.COM VOOR COMMUNICATIE MET UW DOELGROEP

Via www.hootsuite.comkunt u communiceren met uw doelgroep via bijna alle sociale media (in elk geval LinkedIn, Facebok en Twitter). Via Hootsuite kunt u verkorte links naar bijvoorbeeld uw website meesturen. In Hootsuite kunt u ook meten hoe vaak die links worden aangeklikt.

DE 30 DAGEN REGEL

Zorg ervoor dat u elke 30 dagen een vorm van contact heeft met uw klanten of prospects. De ervaring leert dat dat zorgt voor een sterkere band en een beter beeld.

CHECK OF HET NAAR WENS IS (GEWEEST)

Ja, ik weet het, ik word soms ook moe van bedienend personeel in restaurants die beleefd komen vragen of alles naar wens is. Toch is het belangrijk om te doen. Doe dit dus ook richting uw klanten. Vraag regelmatig of men tevreden is over de dienstverlening en doe een uitgebreide evaluatie na afloop. Leg de resultaten vast zodat u kunt meten of het beeld over uw dienstverlening in de tijd veranderd (of beter gezegd verbeterd).

ANALYSEER REGELMATIG UW BELANGRIJKSTE KLANTGROEPEN

Pak elke 3 maanden 1 van uw (maximaal) top 3 klantgroepen en probeer te begrijpen wat in deze groep leeft. Wat doet en denkt de groep, wat zeggen ze, wat hoort u, waar zit hun pijn en wat vinden ze fijn? Kijk vanuit de analyse of u nog voldoende aansluit bij uw klanten. Zo niet; pas dan uw dienstverlening aan of focus op een andere klantgroep waar de aansluiting beter is.

TIP 7 ANALYSEER REGELMATIG UW BEDRIJFSTAK

Ga eens “googelen” op wat u doet. Ziet u ineens mensen die hetzelfde doen die er eerst niet waren? Ziet u uw concurrenten ineens andere dingen doen? Ziet u dat de behoefte van klanten wordt ingevuld door een ander product of dienst? Soms kunt u zich bewust worden van concurrenten die u eerst niet op de radar had. Wat doen zij anders of beter? Wat kunt u daarmee doen?