6 strategieën voor succesvol slimmer werken in uw organisatie

Pieter Peelen
19 nov 2012

Als u last begint te krijgen van uw interne processen en de kwaliteit van levering van uw product aan klanten lijdt daaronder dan dient de derde groeifase zich aan.De derde groeifase begint u met onrust in de processen en eindigt uw met een volledig op elkaar ingespeeld team. De weg van het een naar het ander kunt u op verschillende wijzen bewandelen. In deze blog geven we een aantal strategische stappen weer die onderdeel uit kunnen maken van die weg.

RUST NIET OP UW LAUWEREN

Als u nu eenmaal succesvol bent, zet dan door. Denk nooit dat u er al bent. Vier succes altijd, maar ga de volgende dag ook weer aan het werk. Blijf daarnaast altijd meten en controleren. Omdat de omgeving verandert zult u zelf daar ook iets mee moeten. Als u het niet blijft meten en analyseren dan loopt u op een gegeven moment achter de feiten aan.

ZORG VOOR EEN GOEDE “BREAK DOWN” VAN HET HOGERE DOEL IN SUBDOELEN WAAROP U GAAT STUREN

Maak daarbij onderscheid tussen de 4 basisprocessen; het managen van klanten, productie, innovatie en organisatieontwikkeling van uw bedrijf. Bepaal daarnaast  uw klantdoelen en uw financiële doelen. Werkt u in een team? Zorg dan ook voor een goede en eenduidige vertaling van die breakdown in de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van teamleden. En spreek elkaar daarop aan!

DE JUISTE MAN/VROUW, OP DE JUISTE PLEK

U werkt nooit alleen, maar altijd samen (ook als ZP’er). Als u groeit, zal ook het aantal mensen in uw bedrijf of het aantal samenwerkingspartners groeien. Selecteer zorgvuldig uw medewerkers en samenwerkingspartners. Evalueer daarnaast regelmatig (2 keer per jaar) de samenwerking.

PAK NIET TEVEEL INITIATIEVEN TEGELIJKERTIJD OP

Gouden regel: maximaal 3 verbeterinitiatieven die tegelijkertijd lopen. Meer tijd heeft u er toch niet voor. U moet namelijk ook nog een bedrijf runnen. Anders verzand u, wellicht voorgoed. Minder initiatieven geeft ook meer richting en relatief meer tijd, geld en energie op een initiatief.

DOE HET KLANTGERICHT

Begin met slimmer werken in de organisatie op de plekken waar de klant direct het verschil merkt en voelt. De klant is vaak de dupe van het feit dat er niet efficiënt gewerkt wordt in een organisatie; laat hem/haar ook meteen het verschil merken. Positieve feedback van klanten zorgt vaak voor net die overtuiging die mensen nodig hebben om verder mee te gaan in het idee van slimmer werken.

ZORG VOOR ACCEPTATIE

Besteed veel tijd en zorg aan acceptatie van de nieuwe manier van werken bij uw team. De beste manier is wegen zien te vinden om mensen die direct in een proces betrokken zijn te betrekken bij het verbeteren van de processen. Dat mensen niet tegen verandering kunnen is een grote fabel. Mensen willen niet worden veranderd; dat is de issue!