6 strategieën voor de conceptfase van uw bedrijf
In de eerste fase van groei begint u met een onuitgewerkt idee (zaadje) en eindigt u met een helder uitgewerkt concept (een opgekweekt boompje met voldoende wortels). De weg van het een naar het ander kunt u op verschillende wijzen bewandelen. In deze blog geven we een aantal strategische stappen weer die onderdeel uit kunnen maken van die weg.
BEGIN BIJ UZELF
Waarom doet u wat u doet?Wat geeft u de “drive” om te doen wat u doet? Hieruit kunt u uw eigen “Unique Selling Points (USP) “ halen. Veel mensen starten alleen: besef dat u uw product of dienst dan maakt. U bent uw USP!
ZOEK NAAR DE JUISTE VOEDINGSBODEM
Hoe doet u wat u doet? Wat is uw aanpak en in hoeverre verschilt die van anderen? En wie wilt u gaan bedienen met uw product of dienst? Het kan goed uit te onderzoeken hoe momenteel de markt wordt benaderd door concurrenten. Daarnaast is het heel belangrijk om te onderzoeken wat maakt dat uw doelgroep uw dienst koopt.
ONDERZOEK DE BODEM
Leg contact met uw doelgroep en leer uw doelgroep door en door kennen. Neem ook alvast de tijd om uw doelgroep kennis te laten maken met u.
- kom bij de doelgroep aan tafel en luisteren naar de behoefte
- probeer die behoefte te vangen in een van uw producten (wellicht met een draai er aan)
- schaaf bij op basis van de feedback
ZORG VOOR OPTIMALE ONTKIEMINGSVOORWAARDEN
Investeer in het warm maken en houden van relaties. Uw idee moet aanslaan om ook echt te ontkiemen.
- laat uw netwerk uw nieuwe dienst proberen in ruil voor goede feedback of ambassadeurschap
- probeer bestaande klanten of goede netwerkcontacten in te zetten als ambassadeur voor uw nieuwe diensten
- houd uw netwerk heel goed op de hoogte. Elke 30 dagen in elk geval iets van u laten horen!
BLIJF WIEDEN
Houdt focus op het uitwerken van uw idee. Allerlei nieuwe ideeën ontdoen van het kiembed. Nu geen aandacht aan geven; focus op het laten ontkiemen van het ene idee.
BEPAAL UW OOGSTDOELSTELLING
Bepaal of de verwachte oogst uit kan ten opzichte van het opkweken van uw bedrijf. Schrijf doelen op, bijvoorbeeld in de vorm van een ondernemingsplan. Dit plan is echter geen doel op zich. Het gaat veel meer om het proces dat leidt tot het bepalen van uw doelen. En de bewustwording wat die doelen voor u als ondernemer betekenen.
Bepaal ook go/ no go momenten. Blijven zorgen voor een boom die onvoldoende oogst gaat geven is zinloos. Dan kunt u uw energie beter stoppen in zaken die wel rendabel zijn.