6 redenen om bij je accountant te blijven

Pieter Peelen
21 okt 2015

Accountants; wij zien in de praktijk heel goede en verdomd slechte. Hoe weet je nu of je goed zit? Wij hebben een aantal kenmerken van goede accountants voor je op een rijtje gezet.

  1. Hij doet inhoudelijk zijn werk goed

Op de inhoud moet het natuurlijk allemaal kloppen. Maar hoe weet je dat nu als ondeskundige? Een goede accountant houdt zijn scholing bij en heeft deskundig personeel in dienst. En wat let je om hem te bevragen over het werk dat hij voor je doet? Vertrouw je het alsnog niet, oriënteer je dan eens bij een andere accountant of boekhouder en vergelijk.

Wanneer is het niet goed? Als jij gedonder krijgt met de belastingdienst doordat je accountant of boekhouder blundert. Maar dat zou ik voor willen zijn.

  1. Hij brengt geen onverwachtse kosten in rekening

Ze zijn er helaas nog. Van die accountants die voor het minste of geringste een factuur sturen. Dat is toch echt niet meer van deze tijd. Goede accountants zorgen nooit voor onaangename verrassingen.

  1. Hij is bereikbaar

Dat is iets anders dan dat hij in de buurt moet zitten. Als je hem nodig hebt, moet je hem kunnen bellen. Als je een vraag hebt, moet hij die in 80% van de gevallen meteen kunnen beantwoorden.

Ondernemers hebben een broertje dood aan steeds een ander aan de lijn of iemand die niet deskundig genoeg is om je goed te woord te staan. Daarvoor is tijd te kostbaar.

  1. Hij blijft bij zijn leest

Er zijn ondernemers die hun accountant zien als een ‘orakel van Delphi’ op het gebied van ondernemerschap. Schokkend: een accountant weet niet alles. Maar een goede accountant heeft wel deskundige mensen in zijn netwerk die zijn klanten kunnen helpen slagen te maken in het ondernemerschap, buiten het domein van de accountant. Een goede accountant verwijst dus door.

  1. Hij neemt initiatief

Er zijn accountants die denken dat er ondernemers zijn zodat zij dan uiteindelijk werk hebben… Van die figuren die in november nog eens met een jaaroverzicht van vorig jaar aan komen zetten…

Een goede account helpt een ondernemer met het maken van de juiste financiële keuzes op het juiste moment. En die kijkt dus vooruit!

  1. Hij stelt je in staat inzicht te krijgen in je cijfers

Een goede accountant verlangt een actieve houding van jou als ondernemer. Als jij met je schoenendoos blijft komen, dan neemt hij op den duur zelf afscheid van je.

Jouw actieve houding gecombineerd met de online boekhoudsystematiek, geeft je realtime inzicht in je cijfers. En stelt je dus eerder in staat om daarop te sturen. Moet je eens kijken hoeveel je daarmee kunt winnen en besparen.

Wil jij zelf checken of je beter bij je accountant kunt blijven of dat een overstap wellicht beter voor je is? Doe dan hier onze kosteloze en volledig onafhankelijke overstapscan (kost je 3 minuten).