5 tips voor verbreding van je eigen klantbeeld

Pieter Peelen
27 aug 2015

Geïnspireerd door het succes van de vorige blog deze keer een slag dieper op het meest aansprekende element: de niet-klanten. En vooral hoe je er wel-klanten van kunt maken!

persoonlijke effectiviteit

Welke soorten niet-klanten zijn er?

  • Toekomstige ex-klanten. Dit zijn klanten die binnenkort geen klant meer zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een forens die liever geen ongezond patatje eet op het station, maar geen ander alternatief heeft. Zodra er een gezonder alternatief te krijgen is, zijn ze weg.
  • Klanten die bewust niet kiezen voor jouw sector/markt. Die bewuste keuze wordt meestal gemaakt op basis van onaanvaardbaarheid of als mensen zich jouw product of dienst niet kunnen veroorloven.
  • Klanten die zo ver van je markt af liggen dat je niet aan ze denkt. Je denkt dat de behoeften van deze klant behoren tot een andere markt. Waarom zouden bijvoorbeeld fietsenmakers (die invulling geven aan de behoeftes om in beweging, mobiel, flexibel en ‘groen’ te zijn) alleen moeten denken in het verkopen van fietsen en toebehoren? Er zijn toch veel meer producten en diensten die voorzien in die behoeftes?

Veel ondernemers hebben een aanbod dat, vaak al met een kleine aanpassing, ineens interessant is voor niet-klanten, terwijl ze dat zelf meestal niet eens doorhebben. Daar kun je het volgende aan doen:

1. Onderzoek toekomstige ex-klanten 
Wat houdt ze op dit moment nog binnen? Wat zijn de redenen voor het willen weglopen? Kijk naar de overeenkomsten! Welk element kun je toevoegen zodat het weer leuk en spannend wordt? Wat zorgt uiteindelijk voor de binding buiten de gedwongen winkelnering om?

2. Onderzoek de groep die jou bewust ontloopt
Wat zijn de redenen voor het weigeren van het gebruiken van het product? Kun je oplossingen verzinnen die jouw product of dienst voor deze groep wel interessant maken? Denk daarbij vooral aan prijs of hoe je jouw dienst aanbiedt. Als je bijvoorbeeld workshops organiseert, kan de inhoud van de workshop heel interessant zijn, maar als de locatie dat niet is, kan dat een reden zijn dat mensen je bewust ontlopen. Als je dat weet, dan weet je waar je je energie in moet stoppen.

3. Onderzoek de niet-onderzochte klanten
Welke niet-klanten heb je en wat moet je aan jouw product veranderen om ze klant te maken? Wat kun je meer kopen dan fietsen bij een fietsenmaker waardoor er uiteindelijk ook meer fietsen worden gekocht? Hoe werkt dat in jouw business?

4. Zet de behoefte van de klant centraal in je onderzoek
Ga niet uit van wat jij hebt, maar van wat de klant wil en/of in gelooft. Kom in contact met de verschillende groepen en leer van hen. Ga de boer op!

5. Bepaal je strategie
Bepaal in welke van de 3 potentiële groepen je de meeste vraag kunt creëren. Focus bij het aanpassen van jouw product of dienst dan eerst op deze groep. Loop niet te hard van stapel, maak eerst van de eerste groep een succes!

In hoeverre je propositie duidelijk is is 1 van de onderwerpen die aan bod komt in een GroeiPotentie Inventarisatie, waarmee we je helpen ruimte te maken voor de groei van je bedrijf. Wil je hier meer over weten? Bel 030 – 888 71 25 of mail naar pieter@nononsancy.nl. Of vul de volgende 8 vragen in en wij geven je gratis en vrijblijvend een persoonlijke tips.