5 tips voor een opgeruimde werkomgeving (en voor rust in het hoofd!)

Pieter Peelen
28 sep 2017

Iedereen herkent het wel: je bureau ligt vol met spullen en je probeert het overzicht te bewaren tussen alle papieren, pennen, visitekaartjes, boeken, kopjes, de plastic verpakking van je Sultana om 11 uur, post-its en andere to do lijstjes. Misschien weet jij precies waar alles ligt en weet je alles zo te vinden. “Geen probleem toch?” denk je. Maar toch zijn er nadelen. Zo ziet het er niet echt professioneel uit en zelf heb je er ook niet veel aan. Je hoofd wordt onrustig, gedachten dwalen af en zo kan je je moeilijker concentreren op je werk. Maar er is een oplossing. Zo kom jij aan een opgeruimde werkplek en dus rust in je hoofd:

  1. Zorg dat je genoeg opbergruimte op je kantoor hebt. Kastjes, plankjes, pennenbakken, mapjes, enzovoorts. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker om alles opgeruimd te houden. Of zorg dat je voor iedereen een eigen brievenbakje hebt, waar je eventueel rommel van die persoon in kwijt kunt, zonder dat je die persoon op je dak krijgt omdat je zijn of haar spullen hebt verplaatst.
  2. Hou een eigen notitieboek bij je. Neem deze mee naar vergaderingen, onderweg, op kantoor en thuis. Als je dan opeens met ideeën komt of je iets anders bedenkt, kun je dit gelijk daarin kwijt. Ook kom je nu niet met allemaal losse papieren te zitten, maar heb je alles bij elkaar. Reserveer bijvoorbeeld de eerste helft voor aantekeningen van vergaderingen en de tweede helft voor to do’s.
  3. Plan een vast opruim uurtje met je collega’s in. Ga bijvoorbeeld elke donderdagmiddag een uurtje samen opruimen, schoonmaken, planten water geven, boodschappen bestellen, enzovoorts. Zet een lekker muziekje aan en stimuleer zo elkaar in het opgeruimd houden van jullie kantoor!
  4. Spreek elkaar aan op onopgeruimd of niet schoon gedrag. Zie je bijvoorbeeld al een hele week hetzelfde kopje bij iemand staan, zonder dat eruit gedronken wordt of dat het opgeruimd wordt? Zeg er dan gewoon iets van. Misschien merkte die persoon het nog helemaal niet op of vergat het steeds.
  5. Werk je met flexplekken? Dan is het misschien lastiger om een verantwoordelijke aan te stellen voor het opruimen van die plek. Spreek met elkaar af dat je bij het verlaten van het bureau alles schoon en netjes achterlaat. Klinkt niet zo moeilijk, maar dit gaat toch vaak mis. Zorg daarom dat er consequenties zijn als dit niet gebeurt.

Met deze tips kom je vast al een heel eind. Als laatste geldt ook nog: wees creatief! Je komt vast met je collega’s tot een goede oplossing. En voor jezelf zal je merken dat een opgeruimd kantoor écht zorgt voor meer rust in het hoofd en een hogere productiviteit!