5 redenen waarom je nooit een bedrijfsadviseur moet inhuren…

Pieter Peelen
22 nov 2017
Door Pieter Peelen

…en hoe het anders kan!

We zijn al weer halverwege het jaar. Voor ondernemers de tijd om na te denken over de ambities die bij dat jaar horen en in hoeverre die nu al zijn ingevuld. Ook wordt daarbij nagedacht of er behoefte is aan ondersteuning.

Ondernemers die wij spreken zijn vaak huiverig om bedrijfsadvies in te kopen. Dit komt meestal doordat eerdere ervaringen niet goed genoeg waren. Aan die ervaringen zijn vaak een aantal verwachtingen gekoppeld, die misschien niet helemaal terecht zijn.

Hierbij een top 5 van verwachtingen en daarna tips over wat je wél zou kunnen doen!

1. “Die gaat mijn probleem oplossen”

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen problemen. Oplossen moet je dus ook zelf doen, dat kan een adviseur niet voor je doen. De meeste ondernemers die wij kennen hebben geen advies nodig. Vaak wel een schop onder hun …

2. “Die gaat mijn gelijk bevestigen”

Beste ondernemer, hou jezelf toch niet voor de gek. Je weet best hoe het zit, alleen is dat soms heel confronterend. Wellicht moet je zelf veranderen en is iedereen om je heen competenter dan je denkt. Als je hiervoor een bedrijfsadviseur moet inschakelen dan is dat duur leergeld, als je er al iets van leert.

3. “Die kost alleen maar geld”

Als de verwachting overeenkomt met de eerste 2 punten, dan kost een adviseur inderdaad alleen maar geld. Als je zelf de handen uit de mouwen wil steken en je staat open voor een (aantal) blik(ken) in de spiegel dan levert een bedrijfsadviseur geld op. Heb je later wellicht wel het gevoel dat je het allemaal zelf hebt gedaan. Nou… dat is toch ook zo!

4. “Die geeft alleen maar om zijn eigen modellen/theorieën”

Er lopen inderdaad de nodige theorie-fundamentalisten rond. Er zijn gelukkig ook die meer om het probleem van de klant geven dan om hun eigen model. Het is aan jou om de juiste te selecteren.

5. “Maar… hoe kies ik nu de goede uit het enorme aanbod?”

Je neemt toch ook wel eens medewerkers aan? Of ga je daar ook de hele tijd de mist mee in?
Vraag eens rond. Zet je wensen eens op papier. Ga dan eens praten en ervaren. Je kunt ook positief verrast worden.

Wat wij anders doen

Bedrijfsadviseur… wij vinden het een besmet woord. Er hangt namelijk ook iets aan van “orakelen, een dikke factuur sturen en wegwezen”. Als een potentiële klant het woord gebruikt in het gesprek en het daarmee onbewust aan ons koppelt, zijn we blij dat we ons verhaal mogen doen.

Wij zien onszelf daarom ook niet als adviseur, maar juist als een partner en procesbegeleider. Dat begint met samen het doel van de samenwerking vaststellen en oprecht te bekijken of de samenwerking potentie heeft. Dat betekent ook dat wij jou als ondernemer aanspreken op oud gedrag, wanneer dit niet leidt tot het gewenste doel. Er wordt ook meegevierd wanneer we samen succesvol zijn.

We beginnen altijd met een inventarisatie, maar behouden ook altijd de focus op het behalen van het gewenste resultaat. Daarom besteden we op jaarbasis 11 keer zoveel tijd aan het implementeren van oplossingen ten opzichte van het maken van een inventarisatie. We durven verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van onze begeleiding, door onze beloning afhankelijk te maken van het resultaat dat we in de implementatie behalen.

Niet voor niks zeggen onze klanten in evaluaties eigenlijk zonder uitzondering: “dit had ik eerder moeten doen”. Wij zijn dan oprecht blij en trots; pas dan hebben we een ondernemer echt in beweging gekregen.

Ben jij halverwege het jaar niet halverwege met je ambities of persoonlijke groeidoelstellingen en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Wacht dan niet tot 2019! We willen zo snel mogelijk trots op je worden!

Meer weten over hoe wij werken? Vul hieronder dan je gegevens in, wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.