5 kenmerken van een goed fundament

Pieter Peelen
19 okt 2017

Met het fundament bedoelen we de processen die aan de basis staan van de dienstverlening aan de klant:

  • Administratie
  • Jaarrekening & aangiftes (OB/IB/VPB)
  • Salarisadministratie

Wij hebben ervaren dat een goed fundament leggen belangrijk is voor de verdere opbouw van de winstgevendheid en groei van het kantoor. Hier vijf kenmerken van een goed fundament.

1. Klanten helpen bij het op tijd en volledig aanleveren van informatie

Het begint allemaal bij een goede administratie. Voor een goede administratie is een aantal zaken van belang, in deze volgorde:

  • Tijdige en correcte data input van de klant
  • Tijdige en correcte verwerking van de data in de administratie
  • Standaardisering van deze processen
  • Automatisering/robotisering van deze processen

Een goede administratie begint dus bij het helpen van de klant om de informatie goed en snel aan te leveren.

2. Geen BTW-maand stress meer

Wij zien veel kantoren die geen tijd hebben als ze in een drukke “BTW-maand” zitten. Hoeveel lopen die kantoren mis doordat ze 4 maanden per jaar niet volledig beschikbaar zijn om andere werkzaamheden voor hun klanten te doen? Als je de administraties bij houdt, dan is BTW-stress niet meer nodig.

3. Duidelijke visie 

De prioriteiten moeten worden ingevuld door mensen. Die moeten samenwerken om tot een optimaal resultaat te komen. Het optimale resultaat is afhankelijk van de gekozen strategische focus. De wijze waarop deze mensen moeten samenwerken om tot dat resultaat te komen dus ook. Bovenstaande lukt alleen door goede samenwerking zonder dat er altijd aangestuurd dient te worden.

4. Van standaardiseren naar automatiseren/robotiseren

Het voeren van administratie op zich; daar zit niet de echte toegevoegde waarde voor accountants richting ondernemers. Er moeten dus ook zo min mogelijk mensen mee bezig zijn.

De taken moeten, naast mensen, worden vervuld door IT-applicaties. Deze IT-applicaties moeten samenwerken met elkaar om tot een optimaal resultaat te komen. Op de hoogte blijven en innoveren op dit punt is essentieel.

5. Zelf doen of uitbesteden?
Omdat het voeren van de (salaris)administratie op zich niet zorgt voor de primaire toegevoegde waarde, moet je een bewuste keuze maken. Zelf doen of uitbesteden. Dat uitbesteden kan ook richting de klant. De digitalisering kan ervoor zorgen dat hij of zij zelf weer zaken op kan pakken.
PUT_CHARACTERS_HERE

Onze ervaring is dat we met deze 5 vaak structureel tienduizenden euro’s per jaar besparen voor kantoren. Dit zijn slechts 5 onderwerpen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer!

Herkenbaar? Herken je deze onderwerpen, maar lukt het je niet om er structureel verandering in te brengen? Dan helpen wij je graag! Neem gerust eens contact op voor een korte telefonische kennismaking.