5 excuses om bij een slechte accountant te blijven

Pieter Peelen
21 okt 2015

Het is onderzocht; Nederlandse ondernemers blijven vaak bij hun keuzes, ook al zijn die keuzes slecht. In vele vormen worden wij dagelijks geconfronteerd met dit gedrag. Het meest funest is het als het een keuze betreft met betrekking tot de accountant.

Welke excuses wij op ons af krijgen? Wij hebben ze voor je opgesomd.

 1. Ik zit al zo lang bij deze accountant

Alsof dat een reden is om te blijven! Het gaat om de tijd die je nog met elkaar hebt en niet om de tijd die je al hebt gehad. Als je nog 20 jaar wilt ondernemen tot aan je pensioen, wil je dat dan doen met een accountant waar je niet blij van wordt?

 1. Hij zit zo lekker in de buurt

In Nederland is in principe alles in de buurt. En als het goed is, heeft je accountant je boekhouding in een online omgeving gezet zodat je altijd up-to-date kunt zijn (mits je zelf goed aanlevert).  Een goede accountant is zo min mogelijk aanwezig, maar altijd bereikbaar.

 1. Het overstappen is zo’n gedoe

Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat dat niet zo hoeft te zijn. Bij een mindere accountant blijven is op de lange duur veel meer gedoe. Goede accountants investeren in nieuwe klanten en steken deels hun eigen tijd in een goede overstap. Meteen goed is namelijk ook in hun belang.

 1. Overstappen kost me zoveel geld

Zoals net al gezegd, goede accountants investeren zelf ook mee in een overstap. En je zult niet de eerste zijn bij wie de nieuwe accountant juist meevallers vindt in je boekhouding.

 1. Het kan alleen op 1 januari

Dat is misschien wel handig, maar zeker niet noodzakelijk. Als jij echt niet blij bent met je accountant, dan kun je altijd weg. Wij raden ook altijd aan om dat te doen.

Wil jij zelf checken of je beter bij je accountant kunt blijven of dat een overstap wellicht beter voor je is? Doe dan hier onze kosteloze en volledig onafhankelijke overstapscan (kost je 3 minuten).

1 reactie

 1. Gerard Hofmeijer op 22 oktober 2015 om 22:28

  Goed verhaal Pieter, als je weg wilt ben je weg!
  Ik vindt sowieso dat 1 x in de 8 jaar bedrijven een andere accountant moeten hebben, zoals dat ook van grotere, beursgenoteerde bedrijven wordt geëist!
  Dat houdt iedereen scherp en bij de les onder de beste condities!
  Groet Gerard