3 belemmeringen om tot actie te komen

Pieter Peelen
16 nov 2015

Succesvolle ondernemers ondernemen actie, juist ook zonder 100% zekerheid. Volledige succesgarantie krijg je vrijwel nooit.  De volgende 3 valkuilen belemmeren vaak het actie ondernemen:

  1. Niet weten wat je echt wilt

Voordat je actie kunt ondernemen, moet je eerst duidelijk weten waarvoor je dat doet. Ondernemers die onzeker zijn over de toekomst, blijven maar rondjes draaien over hoe de toekomst eruit moet gaan zien. Zo komen zij nooit aan actie toe. Zorg dus dat je goed op papier hebt staan waarom of waarvoor er actie moet worden ondernomen.

  1. Niet willen starten voordat de hele weg is uitgestippeld

Ik zie vaak dat ondernemers pas over willen gaan tot actie als ze hun volledige succesroute hebben uitgestippeld. Ten eerste kost dit veel te veel tijd. Zodra je weet wat je echt wilt, heb je geen tijd meer te verliezen. Waarom zou je nog weken wachten met het gaan realiseren van je doel? Het geeft niet om nog niet te weten wat er volgende maand moet gebeuren; vandaag hoef je alleen te weten wat er vandaag moet gebeuren.

Ten tweede is het ook niet goed om je hele route naar succes vast te leggen in een planning. Je hebt flexibiliteit nodig. Er gebeuren vandaag altijd dingen waardoor dingen morgen niet lukken. Als je nu al je actiepunten voor volgende week vrijdag gaat plannen, gaat er geheid iets tussen komen en moet je de planning weer overhoop halen en aanpassen. Dat kost onnodig veel tijd.

Ten slotte komen veel actiepunten voort uit eerdere acties. Het is vaak heel lastig om te bedenken welke acties er precies nodig zijn om je doel te bereiken. Als je gewoon begint bij het begin, wordt het meestal vanzelf logisch welke acties er moeten volgen.

  1. Geen momentum creëren

Overgaan tot actie betekent ook dat je momentum moet creëren. Momentum komt uit de techniek. Hoe draai je een moer los die goed vast zit? Door moment te creëren: moment is de lengte van de arm van de sleutel maal de kracht die je zet op de sleutel.

Het is belangrijk om in te spelen op momentum, maar om echt te groeien moet je zelf actief momentum creëren. Je moet actief kansen creëren. Doe je dat niet en blijf je maar druk zetten op die te korte sleutel (of te weinig kracht op een lange) dan wordt je plan niet succesvol.

Wat kun jij doen om niet te blijven hangen in actieloos gedag?