14 lessen voor ondernemers van Cruyff (tweede helft)

Pieter Peelen
16 nov 2016

Dat Johan Cruyff de beste voetballer is die Nederland ooit heeft gehad, staat vast. Als je zijn autobiografie leest, wat ik iedereen wil aanraden, wordt duidelijk dat zijn visie op voetbal eigenlijk een visie op het leven is. En dus ook op ondernemerschap.

Graag deel ik, naar eigen interpretatie, 14 lessen van Cruyff met je. Voor goede zelfreflectie, zoals een goed ondernemer dat behoort te doen!

6. Tactiek

Speel het spel vooral slim, in plaats van door nog harder te werken. je maakt het verschil door gebruik te maken van (wetenschappelijke) inzichten, onderzoek en je eigen idee over hoe je het spel wilt spelen maak je het verschil.

7. Deel en geef verantwoordelijkheid

Als je geen verantwoordelijkheid geeft aan anderen, blijft alles bij jezelf. Zo help je elkaar en heeft iedereen zijn eigen rol en dus ook verantwoordelijkheden. Dat gaat verder dan het werk alleen het uitvoeren van het werk. Het gaat er om dat je er alles aan doet  om een topprestatie te leveren.

8. Ga uit van teamwork

Stuur op het samenspel van je team. Winnen doe je namelijk niet alleen. Zorg voor gezamenlijke doelen en stuur daar op.

9. Ondernemer: wees een teamspeler

Heb oog voor het feit dat jij het goede voorbeeld moet geven op het gebied van teamwork. Als jij niet goed samenwerkt en te veel bij je houdt kun je nooit het volle potentieel van je team benutten. In het ergste geval gaan mensen bij je weg.

10. Bewustzijn van maatschappelijke impact

Realiseer je dat je bedrijf niet op zich staat, maar onderdeel is van een ecosysteem. Dat werkt twee kanten op; het bedrijf wordt daardoor gevoed en het bedrijf voedt zelf het systeem. Kijk bewust naar hoe je die band versterkt en zet je daar voor in.

Volgende keer de verlenging!