11 “meer klanten uit je netwerk”- tips

Pieter Peelen
19 mrt 2013

Weet u wat het nummer 1 antwoord is op de vraag “wat gaat u doen om meer klanten te krijgen in 2013?”. Uit mijn eigen onderzoek dat ik november 2012 heb gedaan blijkt dat de meeste ondernemers mensen in hun netwerk willen gaan inschakelen om hun resultaat te gaan verbeteren in 2013. Daarom ook meteen wat tips over hoe je dat effectief kan doen.

En dat begint natuurlijk met investeren….

HOUDT PERIODIEK CONTACT

Er zijn mensen met enorme netwerken. Bedenk wel; die moeten ook worden onderhouden. Maak voor jezelf een systeem waarin je dit organiseert. En doe het!

TOON INTERESSE, WEES ATTENT

Als je opvangt dat een contact een succes heeft geboekt of een nieuwe dienst heeft of een nieuwe website: mooie gelegenheid om weer eens contact op te nemen. Niets is leuker dan iemand te feliciteren met een succes!

HOUD CONTACT PERSOONLIJK

Des te persoonlijker een contact is des te waardevoller. Van alle kerstboodschappen die u heeft gehad, welke staan u nog het meeste bij? Ik heb er twee op mijn bureau staan; de enige met een persoonlijke boodschap.

FOCUS OP HELPEN EN GEVEN

Mocht je een vraag van het ene contact kunnen laten beantwoorden door een ander contact; top! Verbinden is een mooie manier om te helpen. Check na het verbinden of het goed is gekomen. Zo niet; evalueer dan even kort met je contact. Leer je hem meteen beter kennen en je toont interesse.

LUISTER

Omdat de wereld vol is van mensen die het fantastisch vinden om over zichzelf te praten kan je je echt onderscheiden door goed te luisteren ander de ander en goed door te vragen. Als jij oprecht de moeite neemt om een ander te leren kennen dan betaald dat zich uiteindelijk terug.

VOLG OP

Beëindig een gesprek met het uitwisselen van gegevens en het eventueel vastleggen van wat je af hebt gesproken. Vergeet niet om binnen 48 uur even te bedanken en volg hetgeen je hebt afgesproken op (bouw aan vertrouwen!).

WEES POSITIEF

Je helpt mensen niet met negatieve verhalen of cynisme. Zorg ervoor dat je die gevoelens ergens ander uit, doet het zeker niet in zakelijk contact. Positiviteit is een veel betere voedingsbodem voor zaken doen; en dat is toch uiteindelijk wel het doel van netwerken.

….en dan kan je actief gaan vragen!

VRAAG ZO CONCREET MOGELIJK

Dus niet “kan je mij aan meer klanten helpen” maar wel “kan je mij in contact brengen met de facilitair manager van bedrijf X waarvan ik zie dat dat een Linkedin contact van jou is”. Denk dus heel goed na over uw zoekvraag!

VRAAG OM 1 GUNST

Zorg voor focus in je zoekvraag. Bedenk ook goed waar het contact jou het beste mee zou kunnen helpen. Vraag alleen dat! En overvraag zeker niet, wek niet eens de suggestie.

VRAAG REALISTISCH

Mensen willen vanuit hun natuur altijd helpen. En voelen zich dus ongemakkelijk wanneer dat heel lastig is. Bedenk dus van tevoren of wat je vraag realistisch is voor de ander. Ik weet dat dit lastig is, maar sta er in elk geval bij stil.

INFORMEER EN BEDANK

Hou de “helper” op de hoogte van de voortgang.  En als er een succesvolle verbinding wordt gemaakt, zorg dan even voor een “dank je wel”.