Groeien gaat niet vanzelf, je moet het aandacht geven

Aandacht is een groot goed voor groeiondernemers. Zo ook voor Maarten, die zijn ervaringen wil delen.

Ideeën

“Ik ben een ondernemer met veel ideeën. Gedurende een aantal jaren had ik dan ook meerdere concepten opgebouwd, in samenwerking met verschillende personen. Als ondernemer met meerdere ondernemingen en eigenlijk te veel te doen, was het bouwen aan mijn bedrijven onbewust op de achtergrond gekomen.

“Het bouwen aan mijn bedrijf was onbewust op de achtergrond gekomen.”

Energie

Hierdoor werd het steeds meer noodzakelijk om al mijn energie te stoppen in het draaiende houden van de bedrijven, maar was er weinig groei. De cirkel waar ik in terecht was gekomen, zorgde voor het wegebben van energie. Het enthousiasme wat je als ondernemer nodig hebt verdween langzaam maar gestaag.

Bewustwording

Toen ik me bewust werd van deze situatie en de moed bij elkaar had verzameld om hulp te zoeken werd mij snel duidelijk wat de achterliggende oorzaak van mijn gedrag was. Het enthousiasme voor veel dingen verdrong de zakelijkheid in het maken van keuzes. De sterke band met de andere mensen in de verschillende concepten vertroebelde de feitelijke zakelijke situatie. Dit leidde tot een onoverzichtelijk situatie en een overweldigend gevoel met betrekking tot het maken van keuzes, mogelijkheden en zaken die op mij af kwamen.”

'Aan de slag'

“Ik ben hier de afgelopen jaren mee aan de slag gegaan. Dat was nodig om weer grip op de zaak en mijn leven te krijgen. Ik heb eerst gekeken waarin ik nu echt plezier heb en waarmee ik toegevoegde waarde kan creëren voor anderen. De strategie is bepaald en wordt nu uitgevoerd. Dat maakt het voor mij veel eenvoudiger om te toetsen of ik aandacht moet geven aan iets of niet. Verliesgevende projecten zijn afgerond, deelnemingen in bedrijven zijn verkocht of overgedragen. Nieuwe projecten worden op een andere basis aangenomen. Er wordt nu actief gefocust op verkoop om verdere groei te realiseren.

“Dat was nodig om weer grip op de zaak en mijn leven te krijgen.”

Ik heb zo weer controle over de bedrijven gekregen en ben ik weer aan het werk aan de bedrijven. Hierdoor zien we weer groei en vooruitgang. De energie en de lol is ook weer terug, want behalve hard werk, zie je nu ook resultaat”.

Naast Maarten geven ook andere ondernemers aan dat aandacht geven belangrijk is voor de groei van hun bedrijf. Hier wat korte voorbeelden:

no-nonsancy-recensie-marcel-la-brijn

Marcel la Brijn

Alletha

“Ik heb afscheid durven nemen van 80% van mijn producten en heb daardoor nu veel meer succes en plezier in het ondernemen.”

no-nonsancy-recensie-rene-de-pee

Rene de Pee

Boertje Advies

“Zelf zit je te diep in je werkzaamheden, een partij van buitenaf kijkt er vaak op een andere manier naar. We hebben nu een veel beter idee waar we naartoe willen, maar ook welke weg we daarvoor moeten bewandelen.”

no-nonsancy-recensie-anoek-van-leeuwen

Anoek van Leeuwen

AenE Personeelsdiensten

“Wat maakt het dat we zo succesvol zijn geweest afgelopen jaar? Door “de juiste dingen te doen” en vooral jezelf niet te laten leiden door allerlei kansen die schijnbaar op je pad komen.”

In 1 telefoontje al persoonlijke tips van een expert?

In 15 minuten hands-on inzichten voor jou en je business.