11 Tips voor het stellen van het doel van je bedrijf

Geïnspireerd door de jaarafsluiting van 2010 deze blog om ondernemers te helpen bij het stellen van het doel van hun bedrijf voor 2011. Met name omdat er erg weinig ondernemers bewust aandacht aan dit proces besteden deze oproep; doe het! U zult veel meer uit uw business halen!

Zet doelen op papier!

Mijn eigen ervaring van de afgelopen weken is dat 70% van de ondernemers nu nog geen doelen op papier heeft staan voor 2011. Een enorm gemiste kans, wat mij betreft! Geen doelen betekent geen focus en dus minder resultaat.

Van die 70% zegt de helft “ik heb het allemaal in mijn hoofd”. Ik roep u nu op om het op papier te zetten en uzelf eraan te houden. Anderen willen geen heel plan schrijven. Nou, ik zal u vertellen, dat wil en doe ikzelf ook niet. Doe het op maximaal 1 A4’tje!

Begin met doelen stellen voor de lange termijn (3-5 jaar)

Als u zichzelf dwingt tot het stellen van doelen voor de lange termijn dan dwingt u uzelf los te komen van vandaag. Of te wel; u leert uzelf kritisch naar uw “ladders” te kijken. U moet uzelf afvragen: ga ik hoger de ladder op klimmen of zet ik hem tegen een andere muur?

Door doelen op de lange termijn te kiezen, maakt u vaak ook andere keuzes. U slaat vaker onnodige tussenstappen over in veranderingsprocessen. Dat scheelt u een hoop tijd, geld en energie en geeft een visionair beeld richting uw omgeving.

Begin met “verzetten” in plaats van “beter klimmen”

Als ladders doelen zouden zijn dan kunt u het beste beginnen met het zetten van de ladders tegen de juiste muren. U kunt uw ladders ook laten staan en meteen beter gaan leren klimmen. Dan moet u wel zeker weten dat uw ladders goed staan! Anders focust u vanaf het begin verkeerd wat u een hoop tijd, energie en geld gaat kosten.

Veel ondernemers weten niet wat het product is waarmee zij de meeste winst maken of waarde toevoegen. Als u daar bij hoort, dan raad ik u aan eerst nog wat huiswerk te doen vóór u doelen gaat stellen.

Maak doelen die hoofd en hart aanspreken

Het is verstandig om bij de formulering van uw doelen een balans te vinden tussen doelen die uw hoofd aanspreken ten opzichte van doelen die uw hart aanspreken. U kunt uit ideologie doelen nastreven, maar ook ideologie moet worden georganiseerd. Hoe succesvoller u dat doet, hoe sneller u wellicht uw ideaal kunt realiseren.

Het geldt natuurlijk ook andersom; u kunt het nooit helemaal alleen, dus moeten uw doelen anderen ook aanspreken. Uw samenwerkingspartners, klanten en leveranciers moeten zich er ook goed bij voelen. Anders gaat toch, wellicht onbewust, de rem erop.

Meer geld is nooit het enige doel

Focus in uw doelen nooit alleen op geld, want geld is een middel om uw doelen te behalen of een resultaat vanuit uw doelen. Focus voornamelijk op uw klanten, uw processen en de mensen waarmee u het moet doen, dan volgt, als u het goed doet, het geld vanzelf.

Check of uw doelen passen bij uw ambitie

Uw ambitie is het vuur dat u van binnen voelt om een verschil te maken. Wordt het vuur gevoed door de doelen die u heeft gesteld? Ja? Dan heeft u de juiste doelen gesteld.

Maak doelen concreet en meetbaar (SMART)

Vage doelen spreken niet aan en zijn niet meetbaar. Toen Microsoft in 1978 een mkb’er was (7 medewerkers) hadden zij als langetermijndoel “een pc op elk bureau in elk kantoor/huis”. De eenvoud maar ook de kracht van dit doel spreekt zeer tot de verbeelding, zeker als u ziet waar Microsoft nu staat.

Eigenschappen die een doel moet hebben zijn:

  • het moet specifiek zijn: wat gaan we exact doen?
  • het moet meetbaar zijn: hoeveel gaan we doen?
  • het moet acceptabel zijn: is er draagvlak bij iedereen die we nodig hebben?
  • het moet realistisch zijn: is het haalbaar?
  • het moet tijdsgebonden zijn: wanneer is het af?


In hoeverre zijn uw doelen realistisch?

Wat u zichzelf altijd moet afvragen, en daarnaast zou ik het altijd onderzoeken, is of uw doelen passen binnen de tijd die u uzelf geeft om deze te realiseren.

Te weinig tijd kan veel demotivatie en stress geven; dan realiseert u wellicht een doel maar niet op de wijze waarop u waarschijnlijk had gehoopt.

Te veel tijd kan leiden tot verveling; u loopt dan het risico om de focus op of het plezier in het halen van uw doelen te verliezen. Doe onderzoek naar wat gangbare doelen zijn in uw branche en wat instanties verwachten met betrekking tot de ontwikkeling van de markten die u bedient. Een gezonde ambitie is zeer prikkelend, maar wel graag een realistische.

Vergeet, na het stellen van algemene doelen, geen doelen te stellen voor de korte termijn.

Een doel dat u over 3 jaar bereikt wilt hebben, vraagt qua motivatie van de meeste mensen een te grote dagelijkse spanningsboog. Die spanningsboog kunt u dus het beste opdelen in kleinere tijdstappen. Het voordeel van klein is dat u het nog concreter kunt maken, beter in de context kunt plaatsen en dat u vaker successen kunt vieren (wat de motivatie weer ten goede komt).

Maar wat is nu klein genoeg? Zelf werk ik volgens de wet van Parkinson. Onze psyche schijnt zo te werken dat als u zichzelf of anderen taken oplegt waarvoor langer dan 2,5 dag de tijd genomen mag worden, u deze taken minder belangrijk vindt. Of met andere woorden: u bent geneigd om zo laat mogelijk aan een taak te beginnen, met als eerste startpunt zo’n 2,5 dag voor de deadline.

Voorbeeld: de eerste keer dat ik de wet van Parkinson heb gebruikt, was in mijn eerste jaar als student. Ik had een slecht eerste trimester gedraaid. Na evaluatie kwam ik erachter dat ik te laat was begonnen met studeren om mijn tentamens nog te halen. Dus heb ik een schema gemaakt op dagniveau van het tweede trimester en op de deur van mijn kamer geplakt (zodat ik er minimaal tweemaal per dag mee geconfronteerd werd). Resultaat: 100% score tweede trimester. Pas jaren later hoorde ik van Parkinson en hoefde ik niet meer overtuigd te worden. Ik maak nog steeds actieschema’s en die werken prima!

Maak tijd voor het halen van doelen

Ik had dit kopje ook “stop met alle onzin die u van uw doelen afhouden” kunnen noemen, want dat is waar het feitelijk om draait. Als ik een euro zou krijgen voor alle aanleidingen om niet elke dag aan mijn doelen te werken dan zou ik goed boeren. Afleiders zijn er in 2 vormen:

Van buitenaf. Alles en iedereen die u van uw doelen afhoudt. Houdt u het eens een paar dagen bij en bedenk hoe u hier iets aan gaat doen.

Van binnenuit. We vertonen allemaal “doel ontwijkend gedrag” (doggen). Houdt u het eens een paar dagen bij en bedenk hoe u hier iets aan gaat doen. Controle krijgen over het “doggen” gaat u in potentie veel tijd geven.

Zorg ervoor dat uw doelen niet verloren gaan in de waan van de dag!

Meet de voortgang en stel zo nodig bij

Houd altijd de voortgang van het bereiken van uw doelen in de gaten. De omgeving staat namelijk ook niet stil, het kan zijn dat u op doelen extra gas moet geven. Meet uw doelen en evalueer maandelijks de voortgang. Stel desnoods uw doelen bij. Gebruik deadlines in uw actieschema en geef uzelf een kleine beloning als u mooi op schema loopt.

Goe doelen stellen? Begin hier met de groeifasetest en ontvang gratis een op maat advies.

Noot: dit artikel is vrij te kopiëren en te plaatsen onder vermelding van de bron (www.nononsancy.nl).

Toegift

Zoek u een manier om doelmatig werken werkend voor u te krijgen? Probeer dan eens Iris helpt. Iris helpt is dé online verbetertool voor ondernemers en managers.

Vraag snel en vrijblijvend een demo aan!

Reacties

Annette ter Heijden op 27-04-2011 om 13:23:
Lekker concreet en helder geschreven, hmm? DOGGEN leuke term die ik ga inzetten in mijn werk. Kun je een leuk werkwoord van maken....... (Maar niet te vaak doen dus)
Marcel Zweedijk op 09-03-2011 om 19:08:
Heel goed artikel. Doelen stellen wordt, zeker door veel kleinere ondernemingen, onderschat. Doelen zorgen voor het kunnen kiezen van een pad. Daarnaast kun je jezelf en je team belonen bij het behalen van doelen.

Dan is het meetbaar en concreet stellen van doelen zeer belangrijk, zodat je doelen niet gaan 'zweven'. SMART is daar een goede methode voor en dit wordt al kort besproken in dit artikel. Wil je iets meer over SMART weten, dan wil ik graag wat informatie delen op http://www.marcelzweedijk.nl/psychologie-website-design-usability/zit-je-leven-in-een-sleur-red-jezelf-met-smart-denken

Bedankt voor dit artikel!

gr, Marcel Zweedijk

Reactie toevoegenBegin hier....

en bepaal het startpunt van uw groei. Vul nu de test in!

  • geen gegenereerd rapport
  • volledig vrijblijvend
  • geen kosten
  • geen verplicht nieuwsbriefabonnement
  • persoonlijke praktische tips